Nain tapijt reinigen

Nain tapijten, afkomstig uit de stad Nain in Iran, staan bekend om hun fijne weeftechniek, gedetailleerde patronen en het gebruik van luxueuze materialen zoals zijde en hoogwaardige wol. Deze tapijten hebben vaak een zeer hoge knoopdichtheid en een prachtige combinatie van levendige en subtiele kleuren, wat hen tot prachtige kunstwerken maakt die bijzondere zorg vereisen bij het reinigen en onderhouden. Hier zijn enkele tips voor het effectief reinigen van een Nain tapijt:

Regelmatig onderhoud

  • Stofzuigen: Gebruik een stofzuiger met een zachte borstelkop om je Nain tapijt regelmatig te stofzuigen. Vermijd krachtig schrobben of het gebruik van een borstel met harde borstels, aangezien dit de fijne vezels kan beschadigen.
  • Draaien: Draai je tapijt jaarlijks om gelijkmatige slijtage te bevorderen en blootstelling aan zonlicht te balanceren.

Vlekken verwijderen van Nain kleden

  • Onmiddellijke actie: Behandel vlekken zo snel mogelijk. Hoe langer een vlek blijft zitten, hoe moeilijker het is om deze te verwijderen.
  • Deppen, niet wrijven: Gebruik een schone, witte doek of papieren handdoek om de vlek te deppen. Wrijven kan de vlek dieper in de vezels duwen en het tapijt beschadigen.
  • Gebruik koud water en milde zeep: Meng een zachte vloeibare zeep met koud water en gebruik een schone doek om de oplossing voorzichtig op de vlek aan te brengen. Spoel met koud water en dep droog.

Diepe reiniging van Nain kleden

  • Professionele reiniging: Vanwege de delicate aard van Nain tapijten wordt aangeraden om deze elke paar jaar door professionals te laten reinigen. Zij hebben de kennis en apparatuur om je tapijt grondig en veilig te reinigen zonder de vezels te beschadigen.
  • Vermijd thuis wassen: Thuis wassen kan schadelijk zijn, vooral als het tapijt zijde bevat. Overmatig water en ongeschikte reinigingsmiddelen kunnen de vezels beschadigen of kleuren doen uitlopen.

Algemene zorg

  • Voorkom direct zonlicht: Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan de kleuren van je Nain tapijt vervagen. Plaats het tapijt zo dat het beschermd wordt tegen direct zonlicht of gebruik gordijnen om het licht te filteren.
  • Bescherm tegen zware meubels: Gebruik onderzetters onder zware meubelpoten om inkepingen in het tapijt te voorkomen.

Door je Nain tapijt zorgvuldig te onderhouden en op de juiste manier te reinigen, kun je de levensduur en schoonheid ervan aanzienlijk verlengen. Zo blijft het niet alleen een functioneel onderdeel van je interieur, maar ook een waardevol erfstuk.

Door een specialist laten reinigen? Vul ons formulier in.

Professioneel laten reinigen?

Bel ons op: 088-1155614 of vraag een vrijblijvende offerte aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Adres*
Scroll naar boven