Kelim tapijt reinigen

Kelim tapijten, gewaardeerd om hun unieke handgeweven technieken en culturele betekenis, zijn een prachtige toevoeging aan elk interieur. Deze tapijten zijn vaak gemaakt van natuurlijke materialen en gekenmerkt door levendige patronen en kleuren, die speciale zorg vereisen om hun authenticiteit en duurzaamheid te behouden. Hier zijn enkele essentiële stappen en tips voor het effectief reinigen van een kelim tapijt:

Regelmatig onderhoud

  • Stofzuigen: Om stof en vuil te verwijderen, stofzuig je het kelim tapijt regelmatig. Gebruik een stofzuiger met een zachte borstelkop en zorg ervoor dat de beater bar uitgeschakeld is om de natuurlijke vezels niet te beschadigen.
  • Draaien: Draai je tapijt periodiek om gelijkmatige slijtage en blootstelling aan licht te bevorderen. Dit is vooral belangrijk bij kelim tapijten, omdat ze vaak lichtgevoelig zijn en kunnen vervagen.

Vlekken verwijderen van Kelim kleden

  • Direct handelen: Behandel vlekken en morsen zo snel mogelijk om permanente vlekken te voorkomen.
  • Deppen, niet wrijven: Gebruik een schone, witte doek om vlekken te deppen. Vermijd wrijven, aangezien dit de vlek dieper in de vezels kan drukken en de stof kan beschadigen.
  • Mild reinigingsmiddel: Voor hardnekkige vlekken, gebruik een mild, pH-neutraal detergent gemengd met water. Breng de oplossing voorzichtig aan met een spons en spoel daarna het gebied af met koud water. Zorg dat het tapijt niet te nat wordt.

Diepe reiniging van Kelim kleden

  • Professionele reiniging: Overweeg om je kelim tapijt elke twee tot drie jaar professioneel te laten reinigen. Specialisten in tapijtreiniging kennen de beste technieken voor handgeweven tapijten.
  • Droog reinigen: Afhankelijk van de vezels en kleuren van het tapijt, kan droog reinigen soms een veiliger alternatief zijn. Dit voorkomt waterbeschadiging en kleurdoorloop.

Algemene zorg

  • Voorkom direct zonlicht: Bescherm je kelim tapijt tegen langdurige blootstelling aan direct zonlicht, wat de kleuren kan doen vervagen.
  • Onderzetters onder meubels: Gebruik onderzetters onder zware meubels om drukpunten in het tapijt te voorkomen en de vezels niet onnodig te belasten.

Door deze zorgaanbevelingen te volgen, zorg je ervoor dat je kelim tapijt zijn prachtige uitstraling behoudt en een blijvende aanwinst voor je huis blijft. Regelmatige en zorgvuldige onderhoud is cruciaal om de kwaliteit en esthetische waarde van deze bijzondere tapijten te bewaren.

Door een specialist laten reinigen? Vul ons formulier in.

Professioneel laten reinigen?

Bel ons op: 088-1155614 of vraag een vrijblijvende offerte aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Adres*
Scroll naar boven