Hoogpolig tapijt reinigen

Het reinigen van een hoogpolig tapijt kan wat uitdagender zijn dan bij laagpolige tapijten, vanwege de diepere en dichtere structuur van de vezels. Hier zijn enkele essentiële stappen en tips om je hoogpolig tapijt effectief en veilig te reinigen:

Regelmatig onderhoud

 • Stofzuigen: Regelmatig stofzuigen is cruciaal om stof en vuil te verwijderen dat zich in de diepe vezels heeft genesteld. Gebruik een stofzuiger met een instelbare zuigkracht en vermijd een beater bar, omdat deze de lange vezels kan beschadigen. Stofzuig meerdere keren in verschillende richtingen om zo veel mogelijk vuil los te maken en op te zuigen.
 • Schudden en kloppen: Voor kleinere hoogpolige tapijten, neem ze buiten en schud ze krachtig of hang ze op en klop ze met een tapijtklopper. Dit helpt om dieper liggend vuil los te maken.

Vlekken verwijderen van hoogpolige kleden

 • Direct handelen: Behandel gemorste vloeistoffen en vlekken onmiddellijk om te voorkomen dat ze diep in de vezels trekken. Gebruik absorberende doeken om zoveel mogelijk van de vloeistof op te deppen.
 • Deppen, niet wrijven: Dep de vlek met een schone, vochtige doek. Gebruik koud water gemengd met een klein beetje milde zeep. Vermijd het gebruik van warm water, dat vlekken kan fixeren in de vezels.
 • Specifieke vlekverwijderaars: Gebruik voor hardnekkige vlekken een specifieke vlekverwijderaar die geschikt is voor hoogpolige tapijten. Test dit altijd eerst op een onopvallend deel van het tapijt om zeker te zijn dat het geen schade of verkleuring veroorzaakt.

Diepe reiniging van hoogpolige kleden

 • Professionele reiniging: Overweeg om je hoogpolig tapijt om de paar jaar professioneel te laten reinigen, vooral als het intensief wordt gebruikt. Professionele reinigers hebben de juiste apparatuur en ervaring om diep in de vezels te reinigen zonder schade aan te richten.
 • Stoomreiniging: Stoomreiniging kan een effectieve methode zijn voor hoogpolige tapijten, maar het moet met voorzichtigheid worden toegepast. Te veel vocht kan leiden tot schimmelvorming in de diepe vezels. Zorg ervoor dat het tapijt volledig droogt na de reiniging.

Algemene zorg

 • Voorkom direct zonlicht en draai regelmatig: Plaats je hoogpolig tapijt zodanig dat het niet continu aan direct zonlicht wordt blootgesteld, wat de kleuren kan doen vervagen. Draai het tapijt regelmatig om gelijkmatige slijtage te bevorderen.
 • Onderzetters onder zware meubels om diepe indrukken in het tapijt te voorkomen. Dit helpt ook om de vezels niet onnodig te belasten en de levensduur van je tapijt te verlengen.
 • Luchten: Laat je hoogpolig tapijt af en toe luchten door het buiten te leggen op een droge, zonnige dag. Dit helpt om natuurlijke geuren en vochtigheid die zich in de vezels hebben opgebouwd te verdrijven. Zorg ervoor dat het tapijt niet te lang in de zon blijft liggen om verkleuring te voorkomen.
 • Gebruik van poederreinigers: Sommige mensen kiezen ervoor om droogreinigingspoeders te gebruiken die in het tapijt worden gestrooid, ingewreven en vervolgens opgezogen. Deze methode kan nuttig zijn voor lichtere reinigingen en om geurtjes te verwijderen. Zorg ervoor dat je een product kiest dat specifiek is ontworpen voor hoogpolige tapijten.
 • Regelmatige inspectie: Controleer je tapijt regelmatig op tekenen van slijtage of schade, vooral in gebieden met veel verkeer. Vroegtijdige detectie van problemen kan helpen om grotere schade en dure reparaties te voorkomen.

Door deze zorg- en onderhoudstips te volgen, zorg je ervoor dat je hoogpolig tapijt er jarenlang mooi en fris uit blijft zien. Regelmatig en zorgvuldig onderhoud is essentieel om de kwaliteit en de esthetische waarde van het tapijt te behouden, waardoor het een comfortabele en stijlvolle toevoeging aan je huis blijft.

Door een specialist laten reinigen? Vul ons formulier in.

Professioneel laten reinigen?

Bel ons op: 088-1155614 of vraag een vrijblijvende offerte aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Adres*
Scroll naar boven