Bidjar tapijt reinigen

Bidjar tapijten, ook bekend als 'ijzeren tapijten' vanwege hun ongelooflijk duurzame en compacte weefsel, zijn een prachtig handgemaakt kunstwerk afkomstig uit de stad Bidjar in Iran. Hun unieke weeftechniek en hoogwaardige materialen maken ze tot een waardevolle aanwinst in elk interieur, maar ook tot een item dat speciale zorg nodig heeft bij het reinigen. Hier zijn enkele tips voor het reinigen van een Bidjar tapijt:

Regelmatig onderhoud

 • Stofzuigen: Stofzuig regelmatig je Bidjar tapijt om stof en vuil te verwijderen. Gebruik een stofzuiger met een zachte borstelkop en vermijd te veel druk om de vezels niet te beschadigen.
 • Draaien: Draai je tapijt elk jaar om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig slijt en aan licht wordt blootgesteld.

Vlekken verwijderen van Bidjar kleden

 • Onmiddellijk handelen: Behandel vlekken zo snel mogelijk om te voorkomen dat ze in de vezels trekken.
 • Deppen, niet wrijven: Gebruik een schone, droge doek om vlekken voorzichtig te deppen. Wrijven kan de vlek dieper in de vezels duwen en de structuur van het tapijt beschadigen.
 • Milde reinigingsoplossing: Meng een beetje zacht reinigingsmiddel of tapijtreiniger met water en gebruik een spons of zachte doek om de vlek voorzichtig te behandelen. Spoel daarna grondig met water.

Diepe reiniging van Bidjar kleden

 • Professionele reiniging: Overweeg om je Bidjar tapijt elke paar jaar professioneel te laten reinigen, vooral als het intensief wordt gebruikt of in ruimtes ligt met veel verkeer.
 • Vermijd thuis wassen: Door de dichtheid en kwaliteit van het weefsel is het niet aan te raden om Bidjar tapijten thuis grondig te wassen. Water kan het dichte weefsel binnendringen en moeilijk volledig drogen, wat kan leiden tot schimmel en schade.

Algemene zorg

 • Bescherm tegen zonlicht: Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan de kleuren van je Bidjar tapijt vervagen. Probeer het tapijt te plaatsen waar het niet constant aan zonlicht wordt blootgesteld, of gebruik gordijnen om het licht te filteren.
 • Opletten met meubilair: Voorkom afdrukken en beschadigingen van zware meubels door het gebruik van tapijtbeschermers onder de poten.
  Bidjar tapijten zijn ontworpen om generaties lang mee te gaan, mits ze goed worden onderhouden. Door deze richtlijnen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw Bidjar tapijt zijn pracht en waarde behoudt.

Door een specialist laten reinigen? Vul ons formulier in.

Professioneel laten reinigen?

Bel ons op: 088-1155614 of vraag een vrijblijvende offerte aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Adres*
Scroll naar boven